Så blev 27 år gamla leksaken skolgårdens nya snackis

Alla pratar om den och i sociala medier sprids klippen som en löpeld.
Fidget spinnern är 2000-talets svar på både stressboll och jojo och har snabbt tagit över uppmärksamheten både på skolgård och internet. 
Nu kan du fynda försäljningssuccén för småpengar – på Tradera.

För 27 år sedan skapades den första "fidget spinnern", leksaken som skulle lindra koncentrationssvårigheter genom att frigöra nervös energi då användaren fick aktivera händerna. Sedan dess har experter varit oeniga om huruvida leksaken faktiskt hjälper koncentrationsförmågan eller snarare verkar mer distraherande, och snart föll leksaken i glömska – tills nu. Under de senaste månaderna har den lilla snurran väckt stor uppmärksamhet världen över. På de amerikanska e-handelsjättarna har figdet spinners redan toppat försäljningslistorna och på Tradera ryms nu tusentals auktioner i vilka du kan hitta allt från de här exklusiva versionerna till att fynda din första fidget spinner från bara en krona. 

Så vad är egentligen en fidget spinner och varför har den blivit så populär? Enkelt förklarat kan man säga att det är 2000-talets svar på en stressboll och jojo, kombinerat i ett. Precis som förr menar många att leksaken kan verka som en frigörande mekanism för nervös energi precis som en stressboll kan göra då rastlösa händer aktiveras – men trenden baseras främst på den mängd videoklipp som visar kluriga trick i olika svårighetsgrader som man kan utföra med spinnern, samt att samla på dem och byta med andra.

Här är de coolaste fidget spinner-modellerna just nu:

  1. Den här spinnern som lyser i mörker
  2. Den här något ovanligt formade varianten
  3. Den här hypnotiserande spinnern
  4. Den här coola varianten som är porsilnsfärgad
  5. Den här coola playstation-varianten
  6. Den här med svärdblad

 

Tre populära fidget spinner-tricks för nybörjare

  • ”Simple hand transfer” innebär, precis som det låter, att man ska pendla spinnern från den ena handen till den andra. Det man gör är att sätta snurr på spinnern mellan pekfingret och tummen i ena handen för att sedan släppa taget och fånga upp den mellan pekfingret och tummen i andra handen. Här ser du en standardvariant som är perfekt att börja öva med.
  • ”Finger transfer” är nästa steg där svårighetsgraden ökar ett snäpp. Här gäller det att sätta snurr på spinnern och balansera den på endast pekfingret för att sen skjuta upp den i luften och fånga upp den med långfingret. Tricket ser extra coolt ut med den här regnbågsfärgade spinnern. 
  • ”Handtwist” börjar likt ”finger transfer” med att man sätter snurr på spinnern och balanserar den på pekfingret, men istället för att byta finger ska man här lyckas hålla kvar spinnern snurrandes på fingret samtidigt som man vrider runt handen i 180 grader. Vill du göra det extra utmanande kan du prova med den här, lite annorlunda modellen.